- БАНК ИСК - http://bankisk.info -

[1]

Будинок колишньої голови Національного банку України Валерії Гонтаревої в селищі Гореничі під Києвом спалили в ніч на 17 вересня 2019 року.

Сама Гонтарева заявила про це НВ [2], повідомляє Національне бюро розслідувань України [3].

За її словами, зловмисники кинули пляшку із запальною сумішшю через паркан.

Будинок повністю згорів. Пожежникам не вдавалося загасити вогонь.

Заступник виконавчого директора від України в Міжнародному валютному фонді Владислав Рашкован написав [4], що підпал будинку Гонтаревої – «це дуже погано для країни, і наслідки поки складно оцінити».

 

30 серпня екс-голова Нацбанку повідомила, що її збив автомобіль у центрі Лондона, – їй зробили одну операцію і в найближчі дні проведуть ще одну.

Гонтарева припускала, що до аварії причетний олігарх Ігор Коломойський, але він заперечував.

Крім того, в ніч на 5 вересня підпалили автомобіль, зареєстрований на невістку ек-голови НБУ, яку також звуть Валерія Гонтарева.

12 вересня Державне бюро розслідувань проводило обшуки у київській квартирі, де прописана екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарева, виломавші броньовані двері.

Валерія Гонтарева очолювала Нацбанк у 2016 році під час націоналізації ПриватБанку, яким володів Ігор Коломойський. Зараз вона живе і працює у Великобританії.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського і скасував націоналізацію ПриватБанку. Це рішення держава оскаржує.

27 серпня Печерський райсуд Києва дав Держбюро розслідувань дозвіл на силовий привід Гонтаревої на допит у справі про зловживання службовим становищем членами правління Нацбанку.

Гонтарева заявляла, що Коломойський погрожує їй, бо вона є його «головним ворогом».

Коломойський запевняв, що не збирається викрадати Гонтареву з Лондона, але готовий організувати її приліт в Україну.

За даними Національного бюро розслідувань України організоване злочинне угрупування «Приват» причетне до вбивства екс-міністра МВС України Юрія Кравченка, російського мафіозі Макса Курочкіна, прокурора Дніпропетровщини Володимира Шуби, екс-керівника Фонду держмайна Валерії Гонтаревої та десятків інших людей.

 

Посольство США в Україні сподівається, що правоохоронці покарають і виконавців, і замовників нападів на колишню голову Нацбанку України Валерію Гонтареву та погроз їй.

У делегації Європейського союзу в Україні очікують невідкладного розслідування серії нападів на колишню главу НБУ Валерію Гонтареву та покарання винних.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій делегацією у вівторок у відповідь на пожежу в будинку Гонтаревої під Києвом, пише «Європейська правда [5]».

«Нещодавні очевидні серії нападів на колишню главу НБУ і її майно неприпустимі, як заявив сьогодні вранці президент України», — йдеться у повідомленні делегації ЄС у Twitter [6].