- БАНК ИСК - http://bankisk.info -

Врятувати Фірташа — 2. Як САП »зливає» докази

[1]

 

Справа Фірташівського «Запорізького титано-магнієвого комбінату» (ЗТМК) тягнеться в судах уже 1,5 роки і є чудовим прикладом того, як у цій країні хоронять кримінальні справи навіть із залізобетонною доказовою базою.

Цього тижня у Запоріжжі відбудуться декілька судових засідань у справі «фірташівського» директора ЗТМК Володимира Сивака. Ми вже неодноразово писали про затягування справи прокурорами САП та її перекидання із суду в суд [2].

Але те, що відбувається в суді зараз, можна навіть без юридичної освіти пояснити дитині одним словом – «бєспрєдєл».

Отже, НАБУ звинувачує [3] директора «ЗТМК» Сивака у розтраті майже 500 мільйонів гривень, які мали бути витрачені на модернізацію підприємства, а пішли – «на користь третіх осіб».

Одним з головних доказів того, що гроші були витрачені не на ЗТМК, а перераховані іншим особам, є банківська виписка. І тут проблема – Спеціалізована антикорупційна прокуратура не надає банківські виписки по рахунку ТОВ «ЗТМК» у Надра банку, що підтверджують виведення Сиваком 492 мільйонів гривень, призначених на модернізацію підприємства.

Без цього доказу визнати винним директора «ЗТМК» у вчиненні особливо тяжкого корупційного злочину та конфіскувати його майно буде неможливо.

Судити людину за виведення коштів без доказів їх перерахунку – це те ж саме, що й судити наркоторгівця, не маючи основного доказу – наркотиків. Якщо антикорупційна прокуратура не надасть цього ключового доказу – це свідчитиме «злиття» справи. Фактично тоді судити менеджера Фірташа не буде за що.

Річ у тому, що у 2015 році, коли справу розслідувала ще поліція – ці банківські виписки були вилучені з порушенням термінів. Саме тому суд не взяв цей наданий прокурорами доказ до уваги. Слідчі поліції мали отримати виписки до моменту закінчення строку дії ухвали суду – до 23 листопада 2015 року, оскільки судова ухвала, що надавала дозвіл на отримання цих документів, була винесена 23 жовтня 2015 року і діяла один місяць [4]. Слідчі ж поліції чи то випадково, чи навмисне – взяли в банку документи пізніше. І тепер вони через порушення процедури суд визнав ці докази недопустимими.

Тим не менше, відповідно до закону, цю проблему може виправити прокурор САП. Сам прокурор у ході судового розгляду може повторно затребувати виписки по цьому рахунку. Але Ольга Ярова, яка веде справу не поспішає в цьому. На останні судові засідання, які мали відбуватися 3 дні підряд (5, 6 та 7 березня), щоб пришвидшити розгляд справи вона приїхала не підготовлена. І це не жарт. Вона попросила суд перенести розгляд справи в суді, щоб показати якісь додаткові докази стороні захисту, які 1,5 роки розгляду справи їм так і не передавала. І це в той час коли адвокати були готові до суду.

Станом на сьогодні прокурори САП так і не попросили суд повторно витребувати ці банківські виписки.

Нагадаю, що «ЗТМК» володіють держава через Фонд Держмайна (51%) і Фірташ через кіпрську компанію «Tolexis Trading Ltd» (49%). Фірташ отримав свою частку комбінату тому, що обіцяв вкласти у розвиток унікального комбінату понад $110 млн. Інвестиції та модернізація були в основі договору про заснування. Однак Фірташ поставив на чолі підприємства своє керівництво, і більшість з грошей пішли [5] не на модернізацію, а в оффшори.

Скандальну справу щодо «ЗТМК» розпочала поліція ще у 2015 році, а потім передала її в НАБУ.

Після того як НАБУ завершило досудове розслідування, САП усупереч закону скерував справу до Печерського суду. Останній через 8 місяців сказав, що справа не є у його підслідності і відмовився [6] її вести. Про що ми публічно попереджали [2] САП.

Згодом справу передали до Заводського районного суду Запоріжжя. Перше підготовче засідання відбулось лише у листопаді 2017 року. Увесь цей час Сивак і далі керував держпідприємством, бо навіть не відсторонений від посади, а Фірташ продовжував збагачуватися на комбінаті.

Затягування розгляду кримінальної справи зіграло на користь компанії Фірташа, яка є співвласником «ЗТМК». З листопада 2016 господарський суд розглядає справу за позовом ТОВ «ЗТМК» до «Tolexis Trading Ltd» щодо виконання умов заснування підприємства та все ж таки модернізації виробництва підприємства.

Натомість адвокати газового олігарха намагаються довести, що ніякої розтрати не було і Фірташ виконав перед державою всі умови, на яких купував частку комбінату. А отже, є його законним і добросовісним співвласником. Розгляд справи зупинили [7] до травня 2018.

Крім того, незрозумілі рішення прокурорів САП призвели до того, що директор ДП «ЗТМК» Володимиру Королькову, у змові з яким Сивак виводив гроші, вдалося втекти з України до Кіпру [8].

Схоже, що справу Сивака планують так само по тихому злити. І якщо цього тижня прокурори САП не вживатимуть заходів для надання одного з ключових доказів – ніхто так і не понесе відповідальність за виведені 500 мільйонів на модернізацію комбінату.

Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції, Національне бюро розслідувань України [9]