- БАНК ИСК - http://bankisk.info -

Збанкрутілому банку «Базис» Авакова можуть повернути ліцензію

Avakov-terorist1 [1]

Вищий адмінсуд Києва відмовився задовольнити касаційні скарги Національного банку та заступника прокурора Києва, які наполягають на законності рішення про відкликання ліцензії 2012 році у харківського банку «Базис».

Про це йдеться в ухвалі [2] Вищого адміністративного суду від 24 грудня 2014 року, опублікованій в Єдиному реєстрі судових рішень.

Виходячи із документу, Нацбанк і прокурор міста Києва хотіли оскаржити постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 серпня 2014 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 21 жовтня 2014 року у справі банку «Базис».

Вказані ухвала і постанова скасовують рішення Національного банку 2012 року про відкликання ліцензії харківського банку «Базис».

В касаційній же скарзі НБУ наголошував, що він має право відкликати банківську ліцензію, ініціювати ліквідацію банку в будь-який час, коли дійде висновку, що фіноздоровлення банку є неможливим.

Проте, Вищий адміністративний суд не задовольнив вимогу НБУ і київської прокуратури і залишив без змін загадані ухвалу і постанову, підтверджуючи таким чином право банку щодо повернення ліцензії.

Ухвала суду може ще бути переглянута Верховним Судом України.

20 квітня 2012 року НБУ ввів тимчасову адміністрацію в банку «Базис» на 6 місяців (з 23 квітня по 23 жовтня 2012 року).

В Нацбанку такий крок пояснили так — «аналіз показників діяльності банку і результати інспекційної перевірки свідчать про погіршення його фінансового стану, зниження рівня ліквідності та загрозу втрати платоспроможності».

Пізніше, 23 серпня 2012 року, Національний банк ухвалив рішення [3] про відкликання банківської ліцензії «АКБ «Базис» й призначення ліквідатора.

Цей харківський банк займав 95 місце за обсягом активів у банківській системі України.

На кінець ІІ кварталу 2012 року понад 73% його акцій належали ТОВ «Інвестор-Фонд», ще близько 23,6% — ПАТ «Інвестор». Неформально фінустанову пов’язували з нинішнім главою МВС та екс-губернатором Харківщини Арсеном Аваковим і його холдингом «Інвестор».

Водночас, офіційно його дружина – Інна Авакова – була заступником глави правління «Базису» й опосередковано володіла понад 23,6% акцій банку, повідомляє БанкІск [4].