- БАНК ИСК - http://bankisk.info -

Нацбанк Гонтаревої рятує банки екс-регіоналів, — Віктор Ющенко

Gontareva-Valerya3 [1]

Так вважає екс-президент та екс-голова НБУ Віктор Ющенко, про що він повідомив журналісту Павлу Шереметі.

» – Мені політика Національного банку не подобається, але тут я хотів сказати, що її треба дивитися в контексті. Не може голова Національного банку вийти в парламенті й сказати: «Шановні, ми докотились до такої точки, де національному інтересу сьогодні відповідає розробка глобальної національної програми спасіння фінансових інститутів». Не вистачить політичного голосу, не вистачить уваги в парламенті, нема належного статусу цьому питанню.

Тому я весь час клоню до того, що в даному випадку рішення, можливо, повинно бути ініційоване з Національного банку, але його провідником повинен, безумовно, бути уряд і президент. Бо політичного голосу Нацбанку занадто мало, щоб сьогодні перемогти в парламенті демагогів, які скажуть: «Слухайте, ми зараз пенсії вже 8 місяців не компенсуємо по інфляції. Ви пропонуєте спасати банки? Ви пропонуєте жирних котів спасати?». Я бачу декілька героїв, які красномовно в пух і прах розіб’ють, наприклад, цю цілком розумну ініціативу.

«З одного боку, банківську систему потрібно рятувати. З іншого боку, коли рятують якісь кишенькові банки колишніх регіоналів, я особисто починаю не довіряти Нацбанку…», — додав Ющенко.

«Коли ми говоримо про банківську діяльність як таку, було б гарно, якби ми були аполітичні. Тому що банки не можуть розпізнати, коли гривня обслуговує комуністів, лібералів, правих, лівих, Схід України чи Захід України», — сказав як має бути банкір.