- БАНК ИСК - http://bankisk.info -

#Покращення. Нацбанк роз’яснив драконівську обов’язкову конвертацію готівкових зарубіжних переказів в гривню

banki-grabuut-narodОсновною причиною рішення про обов’язкову конвертацію готівкових зарубіжних переказів в гривню є боротьба з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, відкриття рахунку в банку з повною ідентифікацією клієнта дозволяє уникнути такої конвертації.

Про це заявила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.

«Зазначена норма не раз обговорювалася, були звернення з боку Служби безпеки України, щоб посилити контроль готівки. Тому я б сказала, що це не стільки конвертація, скільки обмеження оборотів у готівковій формі», — пояснила вона журналістам мотиви Нацбанку.

За її словами, конвертація буде здійснюватися за ринковим курсом конкретного комерційного банку, який той встановлює для всіх валютообмінних операцій. «Останнім часом я не бачила нарікань на ці курси», — додала директор департаменту.

Щербакова нагадала, що перекази на суму понад 150 тисяч гривень можна здійснювати тільки в безготівковій формі на рахунок із повною ідентифікацією клієнта, тоді як при менших сумах застосовується спрощена ідентифікація.

Коментуючи інші норми постанови правління НБУ №540, яка набирає чинності з 2 вересня, директор департаменту зазначила, що введення обмеження на перекази за межі країни у розмірі 15 тисяч гривень без підтверджувальних документів — це відновлення раніше чинної норми.

«Банки стали звертатися в Нацбанк, що не зовсім якісні клієнти стали використовувати зазначені норми для проведення недобросовісних операцій», — аргументувала Щербакова рішення повернути цю норму після нетривалої перерви.

За її словами, заборона на видачу в банкоматах іноземної валюти відповідає світовим правилам.

«Ви ніде не можете отримати за карткою через банкомат іноземну валюту: в ЄС банкомат видасть тільки євро, в США — долари. Винятком тут є Україна. Але це ніяк не ущемляє права через рахунок зняти іноземну валюту», — зазначила представник НБУ.

Ведучи мову про введену з 2 вересня норму про можливість купівлі валюти на міжбанку тільки на третій день із моменту перерахування гривні, Щербакова нагадала, що така норма вже діяла в лютому навіть у більш жорсткій формі, й вона відповідає вимогам по боротьбі з недобросовісними угодами і відповідає стандартам провідних фінансових систем, в тому числі і європейських.

В цілому вона підкреслила, що дані заходи вводяться тимчасово на три місяці. Вони пов’язані зі складною ситуацією на грошово-кредитному ринку, узгоджені з провідними банками і можуть бути скасовані достроково в разі покращення ситуації.

«Ми розраховуємо, що позитивні новини про кредити МВФ, Світового банку та про анонсовану президентом допомогу з боку ЄС повинні в цілому стабілізувати і заспокоїти ситуацію на грошово-кредитному ринку», — сказав директор департаменту.

Щербакова також повідомила, що зустрічі з керівниками 40 найбільших банків з обговорення ситуації на ринку та пошуку шляхів щодо її стабілізації, які минулого тижня пройшли двічі, тепер стануть регулярними і проводитимуться щотижня.