- БАНК ИСК - http://bankisk.info -

Банки масово продають проблемні кредити

viplatiЗа останні чотири місяці банки продали колекторським і факторінговим компаніям понад 1,5 млрд. грн. кредитів за 1-11% від їх номінальної вартості.

Колектори відзначають, що фактичне створення прибуткового ринку купівлі-продажу боргів стало можливим після введення в серпні податкових пільг для цих операцій, пише видання «Комерсант-Україна». [1]

Закон «Про внесення змін до деяких законів щодо особливостей проведення заходів щодо фінансового оздоровлення банків», який набрав чинності 5 серпня, створив бум на ринку купівлі-продажу кредитних боргів.

Документ дозволив банкам включати у витрати суму списань, що виникає при продажу боргів з дисконтом, уникаючи сплати податку на прибуток.

«Ринок ожив після прийняття 24 липня закону, що знімає надмірний податковий тягар з банків при продажу проблемних активів», — відзначив директор колекторської компанії (КК)
«Європейське агентство з повернення боргів» Олександр Ільчук.

До прийняття закону колекторські компанії, що почали з’являтися ще в 2006 році, в основному брали банківські борги на аутсорсинг, отримуючи з них комісію. Якщо банк продавав проблемні кредити, то тільки афілійованим компаніям, як правило — страховим, і такі угоди були непублічними.

«Банки продають беззаставні кредити, за якими позичальники не платять більше року, і ми активно беремо участь в покупках», — сказав генеральний директор КК «Еколл» Валерій Свєтлов.

За його словами, вартість продажу, як правило, становить 3-7% від номінального розміру портфеля проблемних кредитів, з серпня по грудень було продано боргів на суму понад 1,5 млрд. грн.

Низьку вартість боргів колектори пояснюють високим рівнем шахрайства по банківським кредитам (до 20-50%) і дефіцитом інформації про позичальників.

Найдешевшою і великою угодою вважається покупка Credit Collection Group (CCG), першої української колекторської компанією, кредитів, виданих у 2006-2007 роках Правекс-банком. За кредити на 930 млн. грн. CCG заплатила близько 3,7 млн. грн.

За інформацією колекторів, тендери на продаж боргів, крім Правекс-банку, проводили ІНГ Банк Україна, Кредит Європа Банк, Індекс-банк, СЕБ Банк, ОТП Банк, БТА Банк, Кредобанк, банк «Ренесанс Кредит», УніКредит Банк, Порто-Банк, а також Хоум Кредит Банк, який продавав невеликі портфелі по 8-30 млн. грн.

Основними покупцями боргів виступають колекторські компанії CCG, «Укрфінанс», «Еколл», CredEx і «Укрборг».