- БАНК ИСК - http://bankisk.info -

«Ощадбанку» пропонують давати кредити за ставкою 17-19% річних

oshadbank1Державні банки повинні підтримувати виробництво та споживання українських товарів.

Про це йдеться у статті заступника голови Ради громадської організації «Фронт змін» Андрія Пишного в газеті «Контракти».

«Капіталізований державою на 16 млрд. грн., «Ощадбанк» вже сьогодні здатен мобілізувати депозитні вклади населення на суму близько 20 млрд. грн. за ставкою 15-17%, які, враховуючи накладні витрати банку, могли б перетворитися на кредити за ставкою 17-19% річних у гривні. Сьогодні це — абсолютно адекватна процентна ставка для кредитування населення та бізнесу «, — стверджує Пишний.  

На думку автора, основним завданням «Укрексімбанку» має бути обслуговування експортно-імпортних контрактів українських підприємств.

«Причому, якщо ми декларуємо боротьбу за зниження частки імпортних товарів на нашому ринку, то валютні ресурси даної фінансової установи слід спрямовувати тільки на модернізацію виробничих галузей економіки, імпорт устаткування і технологій», — вважає Пишний. 

Він також додав, що доцільним було б створення на базі «Укрексімбанку» агенції зі страхування експортно-імпортних контрактів.

За словами представника «Фронту змін», уряд може використовувати для кредити НБУ.

«Уряд може використати зрозумілий і прозорий механізм залучення коштів — кредити НБУ, який може рефінансувати державні банки за ставкою 10,5%. Банки, у свою чергу, можуть спрямовувати отримані ресурси на проекти, затверджені спеціальною державною програмою (наприклад, авіабудування, житлове та комерційне капітальне будівництво, інфраструктурні проекти тощо)», — заявляє Пишний.